top of page
Search

Modulair bouwen: “We zullen wel moeten als we ons aan Parijs 2050 willen houden”

crowdfundingagency

Updated: May 27, 2020

“We zullen wel moeten als we ons aan Parijs 2050 willen houden”


Krapte op de woningmarkt, arbeidskrachttekorten en problemen rondom stikstof. Modulair bouwen biedt een oplossing voor al deze uitdagingen. Terwijl sommige landen er groots op inzetten, is het in Nederland nog altijd een nichemarkt. Dat moet anders, vindt hoogleraar Thijs Asselbergs: “Als we het stikstofprobleem serieus willen aanpakken en als we circulair willen werken dan moeten we meer modulair bouwen.”



20-05-2020 17:26 | DOOR: RIANNE LACHMEIJER


Modulair bouwen is opnieuw in opkomst, stelde adviesbureau McKinsey onlangs in een rapport. In sommige landen zijn ze al erg ver, bijvoorbeeld in Japan. Dat merkte Ellen van Bueren, hoogleraar urban development management aan de TU Delft, toen zij daar op bezoek was. “Daar is het ‘common practice’. Daar ga je als je op zoek bent naar een woning naar modelwoningen kijken. Die kan je dan zelf uit bepaalde modules samenstellen; dat zijn gewoon volwaardige woningen.”

Ook in Nederland neemt de belangstelling voor modulair bouwen toe. Zo adviseerde de commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes de bouw om zo snel mogelijk modulair, energieneutraal, circulair en natuur-inclusief te bouwen om de stikstofproblematiek aan te pakken. En onder woningcorporaties groeit de interesse in tijdelijke bouw om te voldoen aan de grote vraag naar woningen.


Modulair bouwen: niet enkel containerwoningen

Bouwen met gestandaardiseerde, van te voren gemaakte en demontabele onderdelen: dat is modulair bouwen in een notendop. Deze manier van bouwen maakt hoogwaardig hergebruik mogelijk. Vanwege het demontabele karakter wordt modulair bouwen vaak vergeleken met lego. Daarmee ontstaat het idee dat het om containerachtige gebouwen gaat, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo.


Zo speelt modulariteit een belangrijke rol in de plannen voor de herontwikkeling van een gebied in het centrum van Eindhoven. Waar vroeger de luciferfabriek stond, onderzoekt een consortium de mogelijkheden voor een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte waarbij men ook in de hoogte bouwt. Onderstaande video geeft daar een impressie van. En als de laatste handtekeningen op papier staan, wordt er dit najaar in het Brainport Smart District Helmond een complete modulaire woonwijk opgeleverd.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page