Crowdfunding kan ook vaak op basis van FUNdraising aanpak en zonder platform
- David Berg
- Oct 20, 2015
- 2 min read

Restaurant SMAEK opent 1 november haar deuren, een nieuwe goed restaurant in Geldrop. De gehele financiering is gedaan met FUNdraising en voorverkoop, er is geen platform aan te pas gekomen. In de aanpak van financiering is crowdfunding een van de 50 financierings-technieken. Ja, inderdaad 1 van de 50.
Voor een relatie in Nuenen kiezen we 6 FUNdraising technieken om hun financieringsbehoefte van 100,000 euro op te halen. Binnenkort meer hierover.
Lees hier het verhaal van Restaurant SMAEK (bron: Crowdcapitalbrabant)
René Huisman is een uitstekende kok die zijn droom een eigen restaurant wil verwezenlijken. Aankloppen bij de bank is geen optie, het bedrag dat hij nodig heeft is te gering en horeca is niet populair bij de banken.
En toch gaan de deuren van Restaurant Smaek op 1 november 2015 open. René is in zijn eigen familie en kennissenkring gaan zoeken. Mensen die hem kennen, die hem vertrouwen en weten dat hij een uitstekende kok is en heerlijke gerechten serveert. Aan die mensen heeft hij om hulp gevraagd. Uit deze kring heeft hij twee investeerders gevonden en is hij een crowdfund actie gestart.
We hebben met een paar mensen gebrainstormd wat het beste zou passen bij René en bij de kredietbehoefte van zijn restaurant. Crowd finance, crowd equity, crowdfunding op basis van donaties en op basis van vooruitbetaling (Kickstarter). En dan is er ook nog de “inner crowd” of Family, Friends and Fools.
Voor dit laatste heeft René gekozen. Een vooruitbetalingsactie voor mensen die René al kennen. Een extra voordeel aan die mensen aanbieden in ruil voor een vooruitbetaling.
Geen kostbare crowdfundingsactie via de crowdfundplatforms, maar een eigen folder ontwikkelen en persoonlijk aan bekenden uitdelen. Aandacht vragen voor de start van je bedrijf en een mooie deal aanbieden aan je eigen inner crowd. René heeft gevraagd of deze mensen een dinervoucher willen kopen. Iets wat hij nooit eerder heeft gedaan. Jezelf verkopen op basis van je kookkunsten is toch iets anders dan fundraisen. Maar het ging goed. Waarom zou je een vreemde “crowd” opzoeken als je een lokaal restaurant start en er zoveel mensen in je omgeving zijn die je vertrouwen en je het succes gunnen?
Hoe werkt het?
Houders van de voucher doen een vooruitbetaling en kunnen voor een hoger afgesproken bedrag meerdere keren komen eten. Ze hoeven op dat moment niets af te rekenen. Ze kunnen van de normale menukaart bestellen. Op elke openingsdag en ook overdraagbaar aan vrienden of familie. De rekening wordt daarna naar de houder van de voucher gemaild.
Hoe meer mensen Restaurant Smaek weten te vinden en te waarderen, hoe beter het voor René is. En de eerste reserveringen zijn al gedaan.
René heeft het gewenste ruimschoots kapitaal bij elkaar gekregen en kan nu ook de achtertuin gaan herinrichten tot een gezellige tuinterras. Dit moet in het voorjaar van 2016 klaar zijn om nog meer gasten te kunnen gaan ontvangen.
Hopelijk inspireert dit voorbeeld anderen vooral in mogelijkheden te denken als het gaat om alternatief financieringen.
Comments